Вело – коридор Ивайловград 2008

„По пътеките на Ахрида – завръщане към хармонията между човека и природата” е проект за създаване на зелен коридор в района на Ивайловград на базата на туристически маршрут за велосипеден, конен и пешеходен туризъм. Проектът е вдъхновен от съчетанието между дивата природа и живата традиция на Източни Родопи, в която Сдружение „Селище Зелено Училище” вижда значителен потенциал за развитие на алтернативен, щадящ околната среда туризъм. Проектът си поставя за основна цел да създаде база за опазване и популяризиране на природното и културно наследство в района на община Ивайловград и развитие на икономическия му потенциал, чрез подобряване на условията за развитие на нетрадиционен туризъм.

Маршрутът e базиран преди всичко на лесно проходими, съществуващи почвени и слабо натоварени асфалтови пътища. Той създава реална връзка между значими културни обекти, населени места с туристически потенциал и защитени, природни местности. Отправна точка на Зеления коридор е гр. Ивайловград. От туристическият информационен център в града могат да се наемат 5 броя велосипеди за използване по маршрута. Издаден е Пътеводител за Зеления коридор с информация за маршрута, културните и природни забележителности и местата за настаняване по неговото протежение.

Зеленият коридор бе открит с Празник на мобилността на 24 и 25-ти октомври на площада в Ивайловград. Той включи презентации, прожекции на филми, традиционни игри, музика и вело-поход по създадения от проекта маршрут.

Вижте ВИДЕО от откриването на Зеления коридор.  Галерия със снимки от приятели – ТУК и ТАМ.

Маршрута на Зеления коридор става част от трансродопския маршрут “РУДОПИЯ”. Той дава възможност да посетите с колело, на кон или пеша седем автентични района на Родопите, един от които е Ивайловградския.

Пътеводител – Зелен Коридор Ивайлвоград може да се намери в Туристическия информационен център в Ивайловград, местата за настаняване по маршрута, байк-центровете на “Рудопия” и  магазин “Стената” в София.

Проектът се реализира през лятото и есента на 2008 г., с финансовата подкрепа на Фондация „ЕкоОбщност” и Фондация DOEN. Партньори на Сдружение „Селище Зелено Училище” в изпълнението на проекта са Сдружение „Байкария” и Община Ивайловград.

About The Author

tizata