• OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Реставрация на Къща за занаяти – Костилково 2006

Пилотният проект на организацията Селище Зелено Училище: Реставрация на къща за занаяти се проведе през есента на 2006 г. с финансовата подкрепа на програма „Младеж” на ЕС. Темата на международния младежки обмен бе строителството с природни материали. Избраното от екипа място за провеждане на инициативата бе старото, трудно достъпно и обезлюдено село на име Костилково , разположено в планината Източни Родопи, в близост до българо-гръцката граница. Практическата цел на обмена бе демонстрацията на различни традиционни техники на земно строителство при реконструкцията на къща от 19 в., замислена от екипа на Селище Зелено Училище като база на бъдещия център за обучения, семинари, традиционни занаяти и съвременни изкуства.

Като партньори на Селище Зелено Училище в реализацията на младежкия обмен участваха PHZ Zajezka от Словакия, чешката организация PermaLot и немската JUP!.

В село Костилково и околностите му гости и доброволци от четирите партньорски организации от България, Германия, Словакия, Чехия, Словения, Хърватия, Португалия, Испания и Белгия, прекараха заедно повече от 14 слънчево-дъждовни дни от месец септември 2006 г. С помощта на местни майстори те възстановиха дървената конструкция на Къщата на занаятите, редиха тикли, вдигнаха каменни комини, изградиха нов дувар и дървен плет. В процеса на практиката те използваха еко-импрегнанти и природни строителни материали като камък, дърво, почва и слама. Необходимостта от нови такива бе редуцирана до минимум, следвайки принципа на преупотребата в еко-строителството.

Участниците се забавляваха още с игри и уъркшопове, учейки се на работа с глина, акробатика, правене на лъжици с дърворезба и бижута.

About The Author

tizata